28 Φεβρουαρίου 2022

βιογραφίες οκτώ επιφανών Ποντίων

πρώτη δημοσίευση Σεπτέμβριος 2019

➤ Αβράμ Πολυχρονιάδης
Δικηγόρος και βουλευτής Σερρών. Γεννήθηκε στο Γκιουμούς-Μαντέν του Πόντου και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε στις Σέρρες, όπου εκλέχτηκε επανειλημμένα βουλευτής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.



Σταύρος Πλακίδης 
Μαθηματικός και αστρονόμος. Αποφοίτησε με άριστα από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης και αργότερα σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ειδικεύτηκε στην αστρονομία σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Η.Π.Α. Διετέλεσε ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος προϊστάμενος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε ο Αστρονομικός Σταθμός Πεντέλης. Έλαβε μέρος σε διεθνή αστρονομικά συνέδρια, όπως της Στοκχόλμης το 1938, του Μπέρκλεϊ το 1961 κ.ά. Έχει γράψει σχετικές επιστημονικές εργασίες και άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.



Ιωάννης Μπράβος 
Λόγιος από την Αμισό. Στο περιοδικό «Χρονικά του Πόντου» δημοσιεύτηκε επιτομή ιστορικής μονογραφίας της ιδιαίτερης πατρίδας του, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι το 1914. Περιέχονται σ’ αυτήν οι θρύλοι, τα ήθη και τα έθιμα που διαμόρφωσαν οι αιώνες στην περιοχή της ιστορικής Αμισού. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.



Αλκιβιάδης Κογκαλίδης 
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα. Σπούδασε στο Φροντιστήριο και στη συνέχεια έφυγε στην Ελβετία όπου τελείωσε την Ανώτατη Εμπορική Σχολή της πόλης Νεφ Σατέλ. Επιστρέφοντας στην Τραπεζούντα ασχολήθηκε με το εμπόριο. Το 1917, όταν τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τον Πόντο, όλη η οικογένειά του και ο ίδιος εγκαταστάθηκαν στο Βατούμ της Ρωσίας. Εκεί, παράλληλα με το εμπόριο, ο Κογκαλίδης ασχολήθηκε με την υπόθεση της ανεξαρτησίας του Πόντου, όπου πήρε μέρος στην Εθνοσυνέλευση των Ποντίων που έγινε στο Βατούμ και στην Εκτελεστική Επιτροπή του αγώνα ως ταμίας της. Η έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε κατόπιν στο Βατούμ τον ανάγκασε να φύγει στην Κωνσταντινούπολη, όπου εγκαταστάθηκε για λίγο ασχολούμενος πάλι με το εμπόριο. Μετά την Ανταλλαγή ήρθε στην Αθήνα. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.



Κωνσταντίνος Φωτιάδης (1887 - 1947) 
Γεννήθηκε το 1887 στο Χαμψίκιοϊ της επαρχίας Ροδοπόλεως. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στο σχολείο της πατρίδας του και τις γυμνασιακές του σπουδές συμπλήρωσε στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας. Στη συνέχεια γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε με βαθμό άριστα.
Επέστρεψε στον Πόντο όπου εργάστηκε ως γιατρός. Κατά τον α’ παγκόσμιο πόλεμο διεύθυνε νοσοκομείο του Ρωσικού Ερυθρού Σταυρού. Όταν ήρθε στην Ελλάδα διορίστηκε πρώτα επιμελητής του νοσοκομείου «Αγία Ελένη» και έπειτα διευθυντής του. Τη θέση αυτή κατείχε μέχρι το θάνατό του στις 5 Αυγούστου 1947.
Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης υπήρξε μέλος και της Ιατρικής Εταιρείας της Ελλάδος και του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».



Ιωάννης Δημητριάδης (1901-1947) 
Γεννήθηκε στα Σούρμενα το 1901. Αφού τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Φροντιστήριο Τραπεζούντος και ήρθε στην Ελλάδα το 1921 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1926 και διορίστηκε εσωτερικός γιατρός στο νοσοκομείου Συγγρού. Παραιτήθηκε το 1938 και πήγε στο Παρίσι όπου υπηρέτησε στο νοσοκομείο Saint Louis προκειμένου να ειδικευτεί στα δερματικά νοσήματα. Επέστρεψε το 1939.
Η επιστημονική του δραστηριότητα υπήρξε σημαντική καθώς από φιλανθρωπικής απόψεως προσέφερε πολλά στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το ίδιο σημαντική υπήρξε και η κοινωνική του δράση. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Ποντιακού Αναμορφωτικού Συλλόγου και ιδρυτής της Αδελφότητος Ποντίων Παγκρατίου, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το θάνατό του στις 19 Αυγούστου 1947. Συμμετείχε επίσης στο Δ.Σ. της Επιτροπής μας.



Δημήτριος Συμβουλίδης (1891-1955) 
Γεννήθηκε στη Ριζούντα το 1891. Αφού τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου. Μετά το πέρας των Πανεπιστημιακών μαθημάτων εκπαιδεύτηκε ως γιατρός πρώτα στο νοσηλευτικό ίδρυμα «Ευαγγελισμός» και κατόπιν επί πενταετία στη Γερμανία και Ελβετία.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1925 φυματιολόγος από τους πλέον ειδικούς διεύθυνε μέχρι το θάνατό του διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα. Παρ’ ότι έπασχε από καρδιακού νοσήματος συνέχιζε να εργάζεται και να εκτελεί το καθήκον του και ως άνθρωπος και ως γιατρός. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής μας, στην οποία πάντοτε προσέφερε πρόθυμα ό,τι ήταν δυνατό.



Σταύρος Κανονίδης (? - 1964) 
Γεννήθηκε στην Κρώμνη του Πόντου.
Ως πρόσφυγας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Υπήρξε εκλεκτό μέλος της Επιτροπής μας και επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ.

[από την σελίδα της ΕΠΜ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: