05 Φεβρουαρίου 2022

Παντέλ Αγάς - Παντελής Αναστασιάδης / #2

➤ δεύτερη ανάρτηση μας για τον Παντέλ Αγά - Παντελής Αναστασιάδης, και το σημαντικό βιβλίο του "μνήμες του Ποντιακού έπους" - πρώτη εδώ
➤ το βιβλίο έχει δύο μεγάλα κεφάλαια...

#1 : το πρώτο το γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης και είναι μια εισαγωγή στον Ποντιακό αντάρτικο που περιλαμβάνει πλήθος αποσπασμάτων από άλλα βιβλία. Στην σελίδα 55 αναφέρει για μία αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης της Σαμψούντας τον Δεκέμβριο του 1916 και επικαλείται βιβλίο του Π. Ενεπεκίδη (Ενεπεκίδη Π. "γενοκτονία στον Εύξεινο Πόντο", σ. 150). Η ακριβής αναφορά του Μαλκίδη είναι "Σημαντική στιγμή της ποντιακής αντίστασης αποτέλεσε η προσπάθεια να καταληφθεί η Σαμψούντα το Δεκέμβριο του 1916". Δείτε στο τέλος της ανάρτησης πως το γράφει ο Ενεπεκίδης και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.

#2 : το δεύτερο μέρος είναι οι μνήμες του ίδιου του Παντέλ Αγά και καταλαμβάνουν αρκετές σελίδες του βιβλίου (από 87 έως 263). Στην σελίδα 93 αναφέρει την μετάβαση που έκανε ο ίδιος και ο Ιστύλ Αγάς στην Τραπεζούντα. Μάλλον ήταν τον Ιούνιο του 1915 ή του 1916 γιατί ο Παντέλ Αγάς βγήκε στο βουνό το 1914 σε ηλικία 18 ετών. Και ενώ θα περιμέναμε να γράψει τι ακριβώς έκανε στην Τραπεζούντα, για ποιο σκοπό πήγε, ποιους είδε και να αναφερθεί έστω συνοπτικά, δεν μας λέει τίποτα.

➤ το 1992 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιάννη Καψή "η μαύρη βίβλος". στο 2ο μέρος ο Καψής είχε όλο το χειρόγραφο του Παντέλ Αγά το οποίο του το είχανε στείλει οι απόγονοι του. Αμέσως παρακάτω είναι η εισαγωγή που έγραψε ο Καψής για τον Καπετάνιο.

[πρώτη δημοσίευση Αύγουστος 2017]

εισαγωγή Γιάννη Καψή

 #1 : κατάληψη Σαμψούντας ...
 #2 : μετάβαση στην Τραπεζούντα

(*)
Δείτε το απόσπασμα από το βιβλίο του Ενεπεκίδη που επικαλείται ο Θ. Μαλκίδης και κρίνετε εσείς εάν προκύπτει "προσπάθεια κατάληψης" της πόλης. Εμείς δεν διακρίνουμε κάτι τέτοιο, δεν γράφει τίποτε τέτοιο ο πρόξενος. Άλλωστε, όσο τρελοί κι' αν ήταν οι αντάρτες, με 50 άτομα δεν είναι δυνατόν να καταλάβεις την πόλη η οποία βρίθει από στρατεύματα στην καρδιά της Ανατολίας. Το πιο πιθανό είναι να πήγαν για τροφοδοσία ή/και για να απελευθερώσουν κρατούμενους αντάρτες ή πολίτες. Επίσης η αναφορά "Κατά στρατιωτικές πληροφορίες..." θα έπρεπε να εκληφθεί και ως προπαγάνδα των Αγαρηνών με στόχο τα προξενεία των ξένων χωρών στην πόλη όπως αυτό της Αυστρίας με τον κ. Kwiatkowski που υπογράφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: