30 Σεπτεμβρίου 2021

Χρήστος Καλαντίδης (1876-1946)

➤ ο Χρήστος Καλαντίδης γεννήθηκε στην παραλιακή πόλη του Πόντου Ρίζαι (Ριζαίον, Ριζούντα). Γιος εύπορου εμπόρου, αφού τελείωσε την Αστική Σχολή της γενέτειράς του και φοίτησε για ένα χρόνο στην περιώνυμο Μεγάλη Σχολή του Γένους στο Φανάρι, γράφτηκε στο Γυμνάσιο της Τραπεζούντας, το διάσημο Φροντιστήριο, από το οποίο απεφοίτησε το 1894. Μετά το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μάλιστα στην Ιατρική Σχολή.


➤ η φιλοπατρία και ο ενθουσιασμός του υπέρ των εθνικών ιδεών εκδηλώθηκε πολύ νωρίς, όταν από φοιτητής έσπευσε εθελοντής στον ατυχή πόλεμο του 1897, γεγονός που τον στέρησε από τη χαρά της επανόδου στην πατρίδα του στον Πόντο. Από τότε εγκαταστάθηκε μονίμως στην Αθήνα.
➤ ως γιατρός ειδικεύτηκε στον πρωτοφανή τότε κλάδο της Ακτινοθεραπείας. Ο Χρήστος Καλαντίδης ήταν ο πρώτος ιδρυτής Ακτινολογικού Ιατρείου στην Ελλάδα με τα τελειότερα σύγχρονα μηχανήματα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα τον κάλεσαν να αναλάβει το ακτινολογικό τμήμα του θεραπευτηρίου "Ευαγγελισμός", το οποίο διηύθυνε για πολλά χρόνια. Άρτια μορφωμένος επιστήμονας παρακολουθούσε αόκνως τις εκάστοτε προόδους της ιατρικής επιστήμης, εξασφαλίζοντας τιμητική θέση σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικές εταιρείες και προέβη σε σοβαρές ανακοινώσεις. Δίδαξε πολλούς νέους ακτινολόγους, κατήρτισε δικό του θεραπευτήριο και θεράπευσε αφιλοκερδώς πλήθος αρρώστων.
➤ αργότερα αναμίχθηκε σε όλες τις εθνικές κινήσεις. Υπήρξε πρόεδρος της οργανώσεως υπέρ των δικαίων του Πόντου, την στέγασε στα γραφεία του, την συντήρησε, την ενίσχυσε υλικώς και ηθικώς με το κύρος των αρετών και της ακεραιότητός του. Και όταν κατέρρευσαν τα όνειρα και ακολούθησε η τραγική εθνική συμφορά, κατηύθυνε όλη τη δραστηριότητα προς περισυλλογή και αναστύλωση των ερειπίων συνεργαζόμενος στο Ταμείο Ανταλλαξίμων για να εφοδιάσει τους προσφυγικούς συνοικισμούς με σχολεία και εκκλησίες και μορφωτικά μέσα και ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών για να συμβάλει στη διάσωση των γλωσσικών και λαογραφικών μνημείων του Πόντου.
(από το αρχείο της ΕΠΜ)


➤ υπάρχει ένα άρθρο για τον Χ.Καλαντίδη στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΠΜ - στα ΧτΠ, τεύχος 21-22 με τίτλο "ζωή και κίνηση"
τον αναφέρει συχνά στο ημερολόγιο του ο Χρυσόστομος Καραϊσκος όπως π.χ. "... Επεκοινώνει μυστικώς (ο Καραϊσκος) μετά του εν Αθήναις προέδρου της Επιτροπείας των Ποντίων κ. Χρ. Καλαντίδου, ο οποίος εξ ετέρου πολύ φιλοτίμως παραβλέπων πάσαν ιδιωτικήν και ατομικήν του ενασχόλησιν, ήρχετο εις σχέσεις μετά των αρμοδίων και ανταπεκρίνετο, δι όλων των δυνατών μέσων, δια τον ταχύτερον ανεφοδιασμόν και την καλυτέραν εξάρτησην των εν Πόντω μαχομένων ανδρείων υπερασπιστών".

(πρώτη δημοσίευση 28.6.2017) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: