26 Οκτωβρίου 2022

Σίμος Λιανίδης : ο εχθρός Rino Carmine...

➤ από τις 14 Νοεμβρίου 1940 ο στρατός μας, αφού σταμάτησε την προέλαση των Ιταλών, ξεκινά την γενική αντεπίθεση. Βρισκόμαστε νότια του Σμόλικα, στον δρόμο που ενώνει τα Γρεβενά με την Κόνιτσα. Συγκεκριμένα στην περιοχή του χωριού Δίστρατο, νότια της Σαμαρίνας. Ο στρατός μας απωθεί τους Ιταλούς προς την Αλβανία. Διεξάγονται μάχες, ο εχθρός προβάλει "λυσσασμένη αντίσταση".
➤ άλλη μια ιστορία από το έπος του ’40 με πρωταγωνιστή τον Σίμο Λιανίδη. Διαβάστε με πόσο ενδιαφέρον και στοργή περιβάλει τον αιχμάλωτο πολέμου, τον "εχθρό" του. Η Ποντιακή ψυχή είναι και πάλι παρούσα. Μέσα στην δίνη του πολέμου είναι πάλι εκεί…

ΠΕ, 1979, τ. 29

➤ Σίμος Λιανίδης [1915 - 2001]
Γεννήθηκε το 1915 στην ενορία Ισχανάντων της Σάντας. Μετά την οπισθοχώρηση του ρωσικού στρατού από τον Πόντο, η οικογένειά του κατέφυγε στην πόλη Κουταΐσι της Γεωργίας. Το 1921 με την ανταλλαγή, ήρθε στην Ελλάδα και αρχικά εγκαταστάθηκε στο χωριό Καταχάς Πιερίας. Στη συνέχεια η δικοί του πήγαν στην Καλαμαριά, όπου μέσα στη φτώχεια και τη δυστυχία της προσφυγιάς, τελείωσε το δημοτικό, το γυμνάσιο. Σπούδασε βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1981.

Έλαβε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940 ως έφεδρος ανθυπολοχαγός ιππικού και παρασημοφορήθηκε με "Πολεμικό Σταυρό"

Δεν υπάρχουν σχόλια: