22 Οκτωβρίου 2022

το έπος του '40 : η γέφυρα της Μέρτζανης ή Περάτι

➤ σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας είναι ετούτη η παλιά πεσμένη γέφυρα της Μέρτζανης. Δύο βάθρα έχουν απομείνει στις όχθες του ποταμού Σαραντάπορου, λίγο πριν αυτός ενωθεί με τον Αώο και ξενιτευτούν μαζί για την Αλβανία. Ελληνικό τραγούδι που να αναφέρεται στην παλιά γέφυρα της Μέρτζανης δεν υπάρχει... υπάρχει όμως ιταλικό!

➤ αν γυρίσουμε πίσω στα 1940, θα δούμε ετούτη τη γέφυρα να θεωρείται ως θριαμβική αψίδα εισόδου των Ιταλών στο ελληνικό έδαφος. Έναν μήνα μετά, όμως, η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στις ιταλικές εφημερίδες, δείχνει τη γέφυρα κατεστραμμένη, μια πρόχειρη από ξύλα να έχει κατασκευαστεί όπως όπως και την Τρίτη Μεραρχία των Αλπινιστών "Τζούλια" να περνάει από πάνω επιστρέφοντας αποδεκατισμένη. Ponte di Perati ονόμαζαν οι Ιταλοί τη γέφυρα της Μέρτζανης (από το τότε κοντινό αλβανικό χωριό Perat).

➤ και το τραγούδι λέει:
"πάνω στη γέφυρα Περάτι, μαύρη σημαία. Ανεμίζει το πένθος της "Τζούλια" που πήγε στον πόλεμο, με τον ανθό της νιότης της τώρα κάτω από το χώμα...". 

➤ μπορεί η παλιά πέτρινη, τραγουδισμένη γέφυρα να μην υπάρχει πια, αλλά μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, η ιστορία του περάσματος της Μέρτζανης δείχνει να συνεχίζεται. Μια νέα σύγχρονη γέφυρα είναι στημένη και απομένει να ολοκληρωθεί (ολοκληρώθηκε...) η κατασκευή του τελωνείου, για να λειτουργήσει ξανά η δίοδος της Μέρτζανης προς την Αλβανία. (πηγή : Internet)

η Ιταλική εκδοχή για την γέφυρα - ανάρτησή μας εδώ

  • Ιταλικό ντοκιμαντέρ για το πόλεμο του '40 διάρκειας μιας ώρας εδώ


δική μας φωτό από το φυλάκιο του χωριού Μολυβδοσκέπαστος
1. Ελληνικό τελωνείο - 2. σύγχρονη γέφυρα - 3. Αλβανικό τελωνείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: