19 Σεπτεμβρίου 2021

Ματθαίος Κωφίδης (1855 - 1921) - #1

πρώτη δημοσίευση 15.4.2018

➤ ξαναδιαβάζοντας το βιβλιαράκι του Δημητρίου Φυλλίζη "οι τελευταίες ημέρες της Τραπεζούντας" πολλές φορές αναφέρεται στον Ματθαίο Κωφίδη... (όταν ο Χρύσανθος έλλειπε από την πόλη ο Κωφίδης ήταν ο αντικαταστάτης του)
...και αναρωτήθηκα εάν έχω έστω μια ανάρτηση γι' αυτόν τον μάρτυρα του Ποντιακού Ελληνισμού που προσέφερε τα πάντα, ακόμη και την ζωή του
διορθώνουμε λοιπόν αυτήν την μεγάλη μας παράλειψη με αυτό το αφιέρωμα.


1. από την σελίδα της Κρώμνης - εδώ
Ο Ματθαίος Κωφίδης γεννήθηκε στο Λυκάστ της Κρώμνης στις 22 Μαρτίου 1855. Εργάστηκε ως υπάλληλος του Μονοπωλίου Καπνού και διετέλεσε βουλευτής Τραπεζούντος στην οθωμανική βουλή και στις τρεις βουλευτικές περιόδους των αρχών του 20ού αιώνα (1908-1912, 1912-1914 και 1914-1918). Το 1921 το "Ειδικό Δικαστήριο της Ανεξαρτησίας", που ελεγχόταν από τους κεμαλικούς, τον καταδίκασε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού μαζί με άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες του Πόντου με την κατηγορία της συνεργασίας στην κίνηση ανεξαρτησίας του Πόντου. Η ποινή εκτελέστηκε στην Αμάσεια. Τρία χρόνια μετά, ο γιος του Γεώργιος, εξαιτίας των ταλαιπωριών της εξορίας στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, πέθανε από φυματίωση στην Καλαμαριά...

2. από την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - εδώ
"........Η εκτέλεση του Ματθαίου Κωφίδη εξόργισε τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Τραπεζούντας, καθώς ο ίδιος είχε αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία και σχέσεις αλληλεγγύης με τους Μουσουλμάνους εκεί. Οι τελευταίοι, αντιδρώντας, αρνήθηκαν να υποδείξουν και άλλους Έλληνες "ύποπτους" στους κύκλους του Κεμάλ"

3. από το Pontos News - εδώ
15/28 Σεπτεμβρίου 1921 φυλακαί Τιμαρχανέ - Αμασείας
Φιλτάτη Ουρανία,
Χθες ημέραν της Σταυροπροσκυνήσεως επαρουσιάσθην εις το δικαστήριον Ιστικλάλ, καμίαν ελπίδα δεν έχω πλέον, σήμερον θα δοθή η απόφασις η οποία βεβαίως θα είναι καταδικαστική, σας αφίνω υγείαν και εις την προστασίαν του Παναγάθου, περιττά τα πολλά λόγια, θάρρος και εγκαρτέρησις και ελπίς επί Κύριον, δια να ημπορέσης το κατά δύναμιν να σηκώσης το βαρύ φορτίον σου.

Σας γλυκοφιλώ όλους,
Ο Ματθαίος σου.

4. από το e-Pontos - εδώ
εκδήλωση στη ΕΠΜ για τον Μ. Κωφίδη

5. από το ΊΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - εδώ 
Author(s) : Καραχρήστος Ιωάννης (3/15/2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια: