21 Μαρτίου 2022

ο "πόλεμος" του Γερμανού Καραβαγγέλη

➤ θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε την εικόνα της δίκης των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου ΟΡΦΕΥΣ της Αμισού στα δικαστήρια της Αμάσειας
➤ θέμα μας η επιστολή που βρέθηκε να αφορά τον σύλλογο ΟΡΦΕΥΣ και κυρίως το περιεχόμενο αυτής της επιστολής
➤ ο Ιάκωβος Κουλοχέρης και ο Παντελής Βαλιούλης ήταν δύο από μέλη του ΔΣ που καταδικάστηκαν σε 7,5 χρόνια φυλακή. Η δίκη έγινε το 1921

1. ας δούμε πως περιγράφει το περιστατικό με την επιστολή ο Ιάκωβος Κουλοχέρης στο βιβλίο του "η Αμισός και τα πάθη της"

[πρώτη δημοσίευση Μάρτιος 2017]



2. Να τι γράφει ο πρόεδρος του συλλόγου ΟΡΦΕΥΣ Παντελής Βαλιούλης στο δικό του βιβλίο "σελίδες εκ της συμφοράς του Πόντου 1921-1924". Η περιγραφή αφορά την εξέταση του συγγραφέα στο δικαστήριο της Αμάσειας :




3. Πάμε στο βιβλίο του Δ. Κουτσογιαννόπουλου "αναμνήσεις από τον Πόντο" ανάρτησή μας εδώ
 
4. χρονολογίες :
➤ ο Γερμανός Καραβαγγέλης έφτασε για πρώτη φορά στην Αμισό – Σαμψούντα στις 25.3.1908
➤ η επιστολή του Τσόντου έχει χρονολογία το 1908
➤ τα όπλα που βρίσκει ο Δ. Κουτσογιαννόπουλος στο δωμάτιο του πατέρα του είναι το καλοκαίρι του 1908

5. συμπεράσματα :
➤ το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο Γερμανός Καραβαγγέλης ξεκίνησε (μάλλον αυθαίρετα και χωρίς καμία θεσμική εξουσιοδότηση) τον "δικό του" πόλεμο με το που πάτησε το πόδι του στον Πόντο. Στα απομνημονεύματα του δεν αναφέρει τίποτα για αυτές τις μεθοδεύσεις με όπλα και βαρέλια λάδι. Σίγουρα ήταν προσχεδιασμένα από τον ίδιο και από τους συνεργάτες του στην Ελλάδα, αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε στον Μακεδονικό αγώνα. Δυστυχώς, υπήρξε κακός δαίμονας για τον Δ. Πόντο. Έτσι κατανοείται η δυσμένεια στην οποία περιέπεσε και "εξορίσθη" σε ασήμαντες μητροπόλεις της κεντρικής Ευρώπης. - βλέπε επίσης πέντε αναρτήσεις μας με τίτλο "ο παρορμητικός Γερμανός Καραβαγγέλης"
➤ το αντάρτικο ούτως η άλλως θα προχωρούσε όπως και προχώρησε γιατί οι φυγόστρατοι κάπου έπρεπε να κρυφτούν για να προστατέψουν την ζωή τους. Αργότερα πήραν στο βουνό και τις οικογένειες τους. Σιγά-σιγά αυτές οι ομάδες πλήθυναν όταν γενικεύθηκε η λιποταξία από τα αμελέ ταμπουρού αλλά και από τις πόλεις άρχισαν να φεύγουν οι νέοι προς το βουνό (βλέπε περίπτωση του ίδιου του Δ. Κουτσογιαννόπουλου, του Δημοσθένη Κελεκίδη, του Παντέλ Αγά κά...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: