28 Δεκεμβρίου 2018

4 χρόνια Terra Pontus…

➤ αγαπητοί φίλοι και φίλες,
➤ σήμερα 28.12.20168 συμπληρώνονται 24 χρόνια από την ημέρα που βάλαμε μπροστά τούτη την σελίδα. Με αυτή την ευκαιρία κάνουμε ένα (δεύτερο)4ο μικρό απολογισμό.


➤ Γιατί κάναμε αυτή την σελίδα ;
Γιατί είχαμε διαθέσιμο χρόνο, αγάπη και μεράκι να κάνουμε κάτι "για την πατρίδα της καρδιάς μας". Γιατί είναι κρίμα να μένει η πληροφορία, η γνώση, ερμητικά κλεισμένη στις βιβλιοθήκες μας και στα ντουλάπια μας. Γιατί με τα σημερινά εργαλεία της τεχνολογίας, η γνώση μπορεί να γίνει κτήμα όλων. Και η γνώση είναι δύναμη.

➤ Που απευθύνεται ;
Σε όλους αλλά κυρίως στους νέους, στην νεολαία μας. Αυτήν θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε, να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη μας για την πατρίδα. Οι νέοι πρέπει να μάθουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την γλώσσα μας. Το τελευταίο είναι κατά την γνώμη μας ότι πιο σημαντικό πρέπει να γίνει για να υπάρξει συνέχεια. Είναι αλήθεια ότι κατά την διάρκεια του 2016 έγιναν σημαντικά βήματα, ελήφθησαν σοβαρές πρωτοβουλίες. Επιμένουμε, γινόμαστε μονότονοι και βαρετοί, το τικ και η σουρβά δεν είναι αρκετά, δεν θα πάμε μπροστά μόνο με διασκέδαση…

➤ Ποιο είναι το περιεχόμενο της σελίδας ;
Οτιδήποτε έχει σχέση με την ιστορία, τα ήθη & έθιμα, την γλώσσα, τον πολιτισμό των προγόνων μας, τον τόπο που ζούσαν, τις δυσκολίες και τους εχθρούς που αντιμετώπιζαν, την καθημερινότητα τους. Η σελίδα μας καλύπτει όλο τον ιστορικό Πόντο. Βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψη και το υλικό που μπορεί να βρει κανείς σε παλαιά περιοδικά, βιβλία, ημερολόγια κλπ. Για παράδειγμα, υπήρξαν περιοχές του Πόντου που ευτύχησαν να έχουν πολλούς λόγιους οι οποίοι επέζησαν. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπως ο Δ. Πόντος που ελάχιστοι λόγιοι επέζησαν από την γενοκτονία και έτσι δεν έχουμε τον όγκο των πληροφοριών που υπάρχει για τον Α. Πόντο.

➤ Τι δεν περιέχει αυτή η σελίδα ;
Δεν ασχολούμαστε με τις εκδηλώσεις των συλλόγων όσον αφορά πίτες, χορούς, αρχαιρεσίες, κουτσομπολιά, έριδες μεταξύ ατόμων/συλλόγων/ομοσπονδιών. Δεν ασχολούμαστε και δεν θα βάλουμε ποτέ διαφημίσεις σ’ αυτή την σελίδα. Δεν κάνουμε προπαγάνδα υπέρ κάποιου πολιτικού προσώπου ή κόμματος, αντίθετα μας είναι αποκρουστικό το "άθλημα" σε σελίδες με Ποντιακό περιεχόμενο. Δεν προσδοκούμε να γίνουμε αναγνωρίσιμοι για να το κεφαλαιοποιήσουμε με κάποιο προεδριλίκι, βουλευτιλίκι κλπ. Μας είναι αποκρουστική η κομματικοποίηση κάθε είδους και μορφής σε σχέση με τον Πόντο.

➤ Υπάρχει ανταπόκριση-επισκεψιμότητα ;
Σίγουρα είναι καλύτερα από πέρσι τέτοιο καιρό. Προσδοκούμε να βελτιωθεί ακόμα η αναγνωσιμότητα της σελίδας. Σ’ αυτό καλείστε να βοηθήσετε όλοι όσοι από σας κρίνετε ότι αυτή η σελίδα έχει κάτι να πει. Να συμπληρώσω μόνο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η επισκεψιμότητα στην σελίδα, τόσο μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε.

➤ Ποιοι επισκέπτονται μέχρι τώρα την σελίδα ;
Φυσικά πρώτοι έρχονται οι Έλληνες επισκέπτες, ακολουθούν Γερμανία, ΗΠΑ και μετά η … Τουρκία.... Τελευταία ανέβηκε η επισκεψιμότητα από την Αυστραλία χάριν μερικών Ποντίων φίλων εκεί. Δυστυχώς υστερεί πολύ ο Καναδάς και δεν γνωρίζω ποιες άλλες χώρες έχουν μεγάλη Ποντιακή κοινότητα.

➤ Αιρετικά
Κατά την διάρκεια του 2016... βάλαμε μερικές αναρτήσεις με αιρετικό περιεχόμενο. Μας είναι αδιανόητο να μην ασχολείται κανείς με ιστορικές ανακρίβειες – επινοήσεις – υπερβολές όσον αφορά τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Περιμέναμε, όχι από την/τις ομοσπονδίες να προβούν σε επισημάνσεις αλλά από τους εν ζωή λόγιους μας – ιστορικούς – ερευνητές. Δεν θα επεκταθώ, όποιος επιθυμεί να δει το περιεχόμενο αυτών των αναρτήσεων, ας δει την σχετική ετικέτα. Τονίζουμε ότι τα αιρετικά μας θα συνεχισθούν και…

➤ Τέλος…
Δεχόμαστε τα καλοπροαίρετα σχόλια του καθενός, δεχόμαστε υποδείξεις και επισημάνσεις για διορθώσεις απόψεων / λαθών μας σε αναρτήσεις μας. Δεχόμαστε επίσης και αναρτήσεις σας που θα μπουν με το όνομά σας. Η σελίδα είναι ένα "περιοδικό" του οποίου η ύλη προέρχεται από παλιά ιστορικά περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες, μνήμες, θύμισες, κλπ. κλπ. Όταν έχουμε δικά μας κείμενα, αυτά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τον καθένα. Είναι λογικό η ύλη της σελίδας να μην αρέσει σε όλους. Κανένα πρόβλημα, υπάρχουν άπειρες σελίδες στο δίκτυο για όλα τα γούστα.

Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε να διαβάζετε και να διαδίδετε την "γη του Πόντου", την δική μας γη.

Πολυχρόνης Χ. Κοϊμτσίδης [Βαφειάδης]
Καλλίφυτος Δράμας – Οινόη & Φάτσα (εκ πατρός) – Τσάμαλαν & Κογιουμτζάντων, Αγιού τεπέ Σαμψούντας
➢ 28.12.20168
το πρώτο μας λογότυπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: