24 Σεπτεμβρίου 2022

Μπαϊρακτάρης Χρήστος (1906 – 1981) & Παπαβραμίδης Νίκος (1907 – 1995)

πρώτη δημοσίευση Ιανουάριος 2015

 1. Μπαϊρακτάρης Χρήστος (1906 – 1981)
Σπουδαίος λυράρης και τραγουδιστής από την Κρώμνη, έγινε γνωστός ως Μπαϊρακτάρης αν και το πραγματικό του όνομα ήταν Σημαιοφορίδης.
Γεννήθηκε στην Κρώμνη του Πόντου το 1906 και μεγάλωσε στην Τραπεζούντα, όπου έμαθε να παίζει λύρα και να τραγουδάει με δάσκαλο τον Δήμο Κωνσταντά. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Μακεδονία αλλά αργότερα πήγε στην Αθήνα.


Ο Μπαϊρακτάρης τραγουδούσε κι έπαιζε σε ποντιακούς συλλόγους ενώ είχε κάνει ηχογραφήσεις και σε ειδικές εκπομπές της Δόμνας Σαμίου και στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών. Ήταν επίσης μέλος του "Συλλόγου προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής". Υπήρξε από τις πιο αξιόλογες μορφές του ποντιακού τραγουδιού. Πέθανε στην Αθήνα το 1981. Κόρη του η Ελένη Μπαϊρακτάρη-Κοταλακίδη.
(από το Pontos news)

Στο ψηφιακό αρχείο της ΕΠΜ, στο περιοδικό Ποντιακή Ηχώ, τεύχος 3 υπάρχει ένα άρθρο δύο σελίδων με τίτλο "Καλλιτεχνικό μνημόσυνο του Πόντιου λυράρη Χρίστου Μπαϊρακτάρη", για όποιον ενδιαφέρεται.

2. Παπαβραμίδης Νίκος (1907 – 1995)

Από παιδί εξοικειωμένος με τη λύρα, την αγάπησε και την υπηρέτησε όσο λίγοι. Ο Παπαβραμίδης ήταν κορυφαίος λυράρης και τραγουδιστής.
Γεννήθηκε στην Αργυρούπολη του Πόντου το 1907, αλλά μεγάλωσε στην Τραπεζούντα, όπου εργαζόταν ο Κρωμναίος πατέρας του. Έμαθε να παίζει λύρα από την ηλικία των 10-12 ετών. Η πρώτη λύρα του μάλιστα ήταν καμωμένη από τον ίδιο με κλωστές καρουλιού – παιχνίδι, με άλλα λόγια, ο ίδιος όμως έκανε τάχα ότι παίζει, προκαλώντας το ενδιαφέρον των μικρότερων παιδιών που έτρεχαν από πίσω του. Ο πατέρας του, όταν διαπίστωσε την αγάπη του για τη λύρα, παράγγειλε σε κάποιον μαραγκό να του φτιάξει μία, την οποία του την έδωσε αποβραδίς για να πει τα κάλαντα. Από τότε αφοσιώθηκε στη λύρα και δεν ήθελε να πάει στο σχολείο. Όταν έμαθε ο δάσκαλος τι συνέβαινε, του είπε γελώντας: "Τα γράμματα φαντάγματα, υιέ μ’ την λύραν παίξον".

Το 1923, με την Ανταλλαγή, έφηβος ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Το καράβι, στο οποίο πλήρωσαν ναύλο, τους άφησε στη Μακρόνησο, όπου έμειναν σε σκηνές τρεις μήνες, και από εκεί πήγαν και εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά. Μαζί του είχε και τη λύρα και άρχισε να παίζει, μαθαίνοντας τους σκοπούς των τραγουδιών από μεγαλύτερους λυράρηδες. Ο Παπαβραμίδης φέρεται να είχε δάσκαλο τον σπουδαίο λυράρη Δήμο (τον "Κωνσταντά").
(από το Pontos news)

δείτε ένα πολύ καλό video της ΕΠΟΝΑ εδώ

🔻 το 1989 τον είχαμε στο Ποντιακό τριήμερο του συλλόγου ΑΡΓΩ Καλλιθέας στην πλατεία Δαβάκη. Θυμάμαι ότι είχε ευχαριστηθεί πολύ γιατί στα 82 του τον ανεβάσαμε στην σκηνή με μεγάλο ακροατήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: